Autentificare

Cum sa folosim corect aerul conditionat

BebelusAerul conditionat pare a fi cea mai buna modalitate de a-l ajuta pe micutul tau sa se racoreasca si sa se odihneasca bine  in zilele si noptile extrem de calduroase si cu umiditatate ridicata. Intrebarea este daca exista riscul ca acesta sa raceasca, avand in vedere ca bebelusii sunt foarte sensibili. In articolul urmator vom vedea care sunt argumentele pro si contra utilizarii unui aparat de aer conditionat in camera bebelusilor si cum sa il folosim corect.

Recomandari

 

Medicii pediatri sunt de parere ca o camera in care se afla un aparat de aer conditionat este mai sigura pentru sanatatea bebelusului decat o incapere calduroasa, lipsita de ventilatie si cu o umiditate ridicata.

Medicii pediatri recomanda folosirea aerului conditionat pentru a face fata temperaturilor extreme indiferent de varsta copilului insa atrag atentia asupra folosirii corecte. In primul rand, aparatul de aer conditionat trebuie instalat pe hol si se vor lasa usile deschise.

Cu toate acestea, avand in vedere ca bebelusii racesc foarte repede, aerul conditionat trebuie folosit corect si cu masura. Medicii pediatri sustin ca temperatura ideala in camera bebelusilor este cuprinsa intre 24-25°C, iar aerul conditionat nu trebuie sa bata inspre micuti.

Aparatul de aer conditionat poate fi pornit fara probleme, la o temperatura de minimum 24-25 de grade, cu conditia ca micutul sa nu se afle in acea camera.

Alternative la aerul conditionat

Ventilatoarele si dezumidificatoarele reprezinta alternative foarte bune la  aparatele de aer conditionat. Unele studii efectuate in 2008 de catre specialisti au indicat faptul ca folosirea ventilatoarelor  pentru  racorirea unei camere, poate reduce riscul sindromului mortii subite a sugarului, cu 72%. Si utilizarea dezumidificatoarelor  reprezinta  o modalitate buna de racorire a unei incaperi. Prin reducerea umiditatii din incapere, caldura resimita de corp nu mai este atat de mare, chiar daca acestea nu scad efectiv temperatura din camera. Ca si in cazul aerului conditionat, ventilatoarele nu trebuie sa bata inspre bebelusi.

Avantajele folosirii aerului conditionat

Principalul avantaj al utilizarii aerului conditionat este acela ca el ajuta la racorirea unui incaperi in care este foarte cald si reduce riscul sindromului  mortii subite a sugarului. In plus, pielea beblusilor se irita foarte tare atunci cand este foarte cald si cand umiditatea este crescuta, iar cea mai buna solutie pentru preveirea iritatiilor pielii este ca micutii sa stea intr-o incapere bine ventilata cu ajutorul aerului conditionat sau ventilatorului si sa fie imbracati in haine lejere , din bumbac.

Dezavantaje

Principalele dezavantaje ale utilizarii aerului conditionat sunt curentul si dificultatea de a seta temperatura potrivita. Din cauza faptului ca bebelusii racesc foarte usor, setarea temperaturii aerului conditionat trebuie monitorizata mereu, mai ales cand afara exista variatii de temperatura si umiditate.

Una din 1.000 de persoane poate face paralizie faciala daca sta sub jetul de aer si daca trece de la temperatura ridicata de afara la una scazuta din incaperile climatizate, ne avertizeaza medicii.

Mult mai frecvente sunt insa nevralgiile, manifestate prin dureri de cap sau de maxilare. Aerul conditionat este totusi necesar ca sa faci fata caniculei, sustin specialistii.
Cele mai frecvente afectiuni cauzate de aerul conditionat sunt nevralgiile din zona cefei.

Daca jetul bate spre tine, exista un risc foarte mare ca nervul din zona cefei sa se irite si sa te doara capul. Variatiile mari de temperatura de afara si din incaperile cu aer conditionat pot duce la aparitia nevralgiilor, manifestate prin dureri deasupra sprancenei si de maxilar. Paralizia faciala si pareza sunt cele mai grave afectiuni cauzate de diferentele de temperatura si de curent. Varstnicii, femeile cu migrene si cei care au avut sinuzite sau nevralgii sunt cei mai sensibili.
Filtrele trebuie spalate cu apa si sapun

Filtrele aparatelor de aer conditionat trebuie curatate periodic, deoarece in ele se pot aduna alergeni, praf sau par de animale ce pot cauza infectii respiratorii.

Aparatele au filtre lavabile si trebuie spalate cu apa si sapun la inceputul verii si iernii. In institutiile cu instalatii, curatarea se face in functie de tipul centralei de tratare a aerului. Daca sunt filtre cu saci, acestia se arunca si se inlocuiesc cu unii noi, iar daca sunt lavabile, se spala.

Aerul conditionat in masina

Aerul conditionat din masina este diferit de cel dintr-o incapere. Componentele de plastic ale sistemului de ventilatie din masina elimina o substanta numita benzen, care este cancerigena. De aceea, inainte de a porni aerul conditionat in masina este bine sa deschidem geamurile si sa o aerisim pentru a nu inhala aceasta substanta care poate provoca avort sau malformatii la nastere. Tot aceasta substanta poate reduce numarul globulelor albe din sange si poate provoca anemie.

Sursa:- Gradinite.com

 

<< INAPOI