Reduceti consumul de energie al unitatii de aer conditionat! 13 sfaturi practice.
Unitatile de aer conditionat si-au gasit locul intr-un numar foarte mare de birouri, cabinete medicale, magazine si locuinte, oferind aer de inalta calitate in interior, temperaturi confortabile si un nivel optim de umiditate. Pretul energiei electrice este insa in crestere de la an la an.
De aceea, am creat o lista cu cele mai importante si eficiente sfaturi pentru economisirea energiei electrice. Astfel veti obtine cele mai bune performante de la unitatea de aer conditionat cu cel mai redus consum de energie.
Estimati care este consumul de energie al aparatului pe care doriti sa-l achizitionti. Aveti posibilitatea sa calculati consumul de energie in functie de marimea camerei si sursele de caldura din interior inainte de achizitionarea unei unitati de aer conditionat. Astfel veti avea siguranta ca ati ales cea mai potrivita solutie pentru dumneavoastra.
Spre exemplu, nu ar trebui sa alegeti o unitate care utilizeaza o cantitate (mare) de energie (daca volumul incaperii este mic si nu exista surse de caldura) deoarece aceasta poate duce la cresterea costurilor de functionare.
Aceste calcule implica o multitudine de factori specifici fiecarei situatii in parte. Cel mai bine este sa apelati la un specialist pentru a obtine estimarea corecta!
Etichetarea eficientei energetice:
Eticheta Energiei este cunoscuta mai ales pentru aparatele de uz casnic. Aceasta a fost initiata de catre UE pentru a clasifica aceste aparate in sapte categorii (de la A la G) relationate la consumul de energie.
Aparatelor cu cel mai ridicat nivel de eficienta le sunt atribuite eticheta A, iar celor cu eficienta energetica mai mica, eticheta G.
Daca planificati cumpararea unui aparat de aer conditionat, asigurati-va ca luati in considerare evaluarea eficientei energetice. Acest lucru ar putea salva o mare parte din cheltuielile de functionare de-a lungul vietii sale.
Inchideti usile si ferestrele! Pastrati ferestrele si usile inchise, in caz contrar, functionarea unitatii de aer conditionat nu va avea efect.
Ferestrele si/sau usile deschise permit un flux continuu de aer, astfel unitatea de aer conditionat va lucra mai mult pentru a ajunge la temperatura dorita. Acest lucru duce la cresterea excesiva a consumului de energie.
Ventilatie numai pe timp de noapte! Chiar daca in orase aerul se raceste greu din cauza volumelor mari de caldura stocate, este recomandat sa lasati ferestrele inchise in timpul zilei si deschise doar dimineata devreme sau noaptea tarziu.
Umbra de afara. Umbriti fereastra de la exterior cu o copertina, obloane sau jaluzele. Asfel caldura directa a soarelui este redusa iar temperatura camerei va scadea in mod natural cu cateva grade. Rezultatul? Unitatea de aer conditionat nu va trebui sa ruleze continuu la putere maxima.
Opriti sursele de caldura! Exista, probabil, alte surse de caldura in locuinta sau biroul dumneavoastra: lumini, calculatoare, imprimanta, cuptor etc. In timpul functionarii, acestea pot creste considerabil temperatura aerului.
De exemplu, daca ati gatit la cuptor, acesta poate adauga rapid 2000W de caldura in incapere, iar utilizarea cuptorului pe timpul zilei va creste consumul de energie al unitatii de aer conditionat.
Opriti aceste aparate cand nu le utilizati!
Confuzia senzorilor de temperatura. Asigurati-va ca senzorii de temperatura de pe perete sau de pe unitate nu sunt influentati de alte surse de caldura (de exemplu: monitorul calculatorului, televizorul etc.). In caz contrar, timpul de executie (pana la atingerea temperaturii dorite) creste semnificativ (si cu acesta si consumul de energie), iar aerul din camera va deveni prea rece.
Diferenta de temperatura. Nu scadeti temperatura camerei cu mai putin de 8° C fata de temperatura din exterior.
Setarea unitatii dumneavoastra de aer condiţionat la valori de temperatura mult scazute sub cele din exterior nu este benefica pentru sanatatea dumneavoastra si cu siguranta nici pentru consumul de energie.
Setati aparatul la temperatura adecvata. Asigurati-va ca ati setat aparatul la o temperatura de camera confortabila, chiar daca diferenta de temperatura din interior si exterior este mai mica de 8° C.
Modificarea temperaturii camerei cu chiar si cu 1° C, de exemplu de la 20 la 21° C poate insemna o economie de 5% din costurile de energie aferente climatizarii.
Aer rece doar atunci cand este necesar. Pentru eficientizarea consumului de energie si a costurilor aferente, este recomandat ca unitatea de aer conditionat sa ruleze doar atunci cand sunt persoane in camera.
Aceasta problema poate fi rezolvata usor folosind programarea pornirii-opririi automate in functie de orarul dumneavoastra personal sau dupa caz, al firmei.
Grad ridicat de umiditate in camera. Evitati activitatile care ar ridica nivelul de umiditate din incaperi: dusuri calde lungi, spalatul podelei sau uscarea rufelor. Efectuati aceste sarcini pe timp de seara.
Unitatea de aer conditionat incearca sa reduca umiditatea si implicit foloseste mai multa energie decat atunci cand raceste in conditii de umiditate normala.
In cazul in care umiditatea aerului este inca ridicata, comutati manual ventilatorul la nivelul cel mai scazut. Acest lucru va accelera procesul de dezumidificare.
Permiteti aerului sa circule lejer in jurul unitatii! Atat unitatea exterioara, cat si cea interioara au nevoie de spatiu pentru circulatia aerului.
Unitatile de interior pot fi restrictionate de perdele, mobila, plante, sau de catre un filtru murdar. Verificati si curatati filtrul unitatii dumneavoastra de interior cu regularitate. Apelati la un service specializat pentru aceasta operatiune.
De asemenea, asigurati-va ca schimbatorul de caldura de pe unitatea dumneavoastra de afara nu este blocat cu praf si ca plantele nu obstructioneaza circulatia aerului.
Obstructionarea in proportie mare a circulatiei aerului duce la cresterea consumului de energie si creste riscul aparitiei unor defectiuni!
Efectuati service periodic! Unitatea trebuie verificata de catre un specialist o data pe an. Acesta va determina daca toate functiile sunt prezente, si va aprecia daca unitatea functioneaza optim.