Spatiile inchise, indeosebi cele in care functioneaza in permanenta aparatele de aer conditionat, favorizeaza aparitia si raspindirea legionellozei.
Legionella pneumophila este o bacterie care se dezvolta in doua pina la zece zile. Boala pe care o produce este o pneumopatie, o afectiune acuta respiratorie. Aceasta debuteaza brusc, cu frisoane, stare generala alterata inca de la inceput si care se agraveaza in fiecare zi, ducand la decompensare cardiorespiratorie, in scurt timp putand sa produca decesul.Boala se depisteaza prin diagnostic bacteriologic, prin examen radiologic si se confirma prin diagnostic serologic. Legionelloza se transmite pe calea aerului, de la persoana la persoana si este mai frecventa in tarile occidentale, unde aerul conditionat se foloseste frecvent. Faptul ca, din motive de economie, aerul din instalatiile de aer conditionat este mentinut mai multe zile fara sa fie recirculat cu aerul de afara poate contribui la raspandirea bolii.
Pentru a preveni aparitia bacteriilor din sistemele de aer conditionat specialistii recomanda curatarea periodica a filtrelor aparatelor (lunar in locuinte si la 2 saptamani in spatiile publice) dar si curatarea radiatorului aparatului de aer conditionat.
Iata in cele ce urmeaza, citeva sugestii in curatarea dispozitivului, care va vor fi de ajutor si va vor feri de situatii neplacute.
Pentru a lucra in siguranta, opriti aparatul de aer conditionat si intrerupeti alimentarea acestuia inainte de a-l curata.
Unitatea interioara se curata cu o carpa uscata. Daca aceasta este foarte murdara, puteti utiliza insa o cirpa umeda.
Masca unitatii interioare poate fi scoasa. Dupa ce o curatati uscati-o cu o carpa.
Nu utilizati sau amplasati langa aparatul de aer conditionat produse chimice pentru indepartarea prafului! Nu utilizati benzina, tiner sau alti solventi similari.
Daca filtrul de aer este acoperit cu praf, efectul de racire va fi diminuat. Pentru curatarea sa, rabatati masca frontala a unitatii interioare pana cand se blocheaza. Prindeti filtrul de aer si trageti l in jos. Utilizati un aspirator sau apa, apoi uscati-l intr-un spatiu rece si intunecos.
Introduceti partea superioara a filtrului de aer in aparatul de aer conditionat pana cand este complet fixat, inchideti masca frontala si fixati-o.
Atunci cand aparatul de aer conditionat nu functioneaza o lunga perioada de timp, verificati daca admisia si refularea aerului unitatii interioare si exterioare sunt astupate. Daca este necesar, curatati-le!
Nu uitati ca pentru buna functionare a aparatului componentele unitatii externe trebuie verificate si curatate in mod constant.
Avantajele curatarii frecvente a aparatului de aer conditionat sunt:
Eliminarea riscurilor aparitiei bolilor cauzate de bacteriile si ciupercile formate in interiorul aparatelor de aer conditionat
Un aer rece si curat
Disparitia disconfortului produs de mirosul neplacut
Realizarea unor importante economii, deoarece un aparat murdar are o eficienta cu peste 20% mai mica , dar consuma la fel de mult.
Prelungirea vietii ventilatorului (un radiator murdar va solicita mai mult ventilatorul, fapt care va conduce la o durata de viata mai mica a acestuia)
Sursa www.1001case.ro