Utilizat de-a lungul intregului an, sistemul de aer conditionat trebuie verificat cel putin o data la 24 de luni.
Pe vreme caniculara sau geroasa, climatizarea asigura un confort sporit, filtreaza particulele de praf si polen, insa pentru o functionare optima este nevoie de o vizita la unul din centrele specializate.
Semnele defectiunii
Cum ne dam seama ca sistemul de aer conditionat nu functioneaza? In general, ne confruntam cu urmatoarele consecinte:
- Dezaburirea este lenta. Solutia? Cel mai adesea, cauza este filtrul compartimentului pasagerilor.
- Sistemul de aer conditionat este zgomotos. Sunetul intens ar putea fi produs de cureaua compresorului.
- Aerul nu se raceste rapid. Motivul? O posibila scurgere de gaz. Cu o cantitate insuficienta de gaz, aerul nu poate fi racit. In astfel de situatii, expertii recomanda o verificare imediata intr-un centru autorizat.
- Aerul rece nu este distribuit corespunzator. De vina poate fi oscilatorul care propaga aerul. Din nou este necesara o verificare amanuntita.
Cand verificam climatizarea
Revizia sistemului de aer conditionat trebuie efectuata periodic, la o distanta nu mai mare de doi ani. La fiecare 20.000 de km parcursi, sau o data la cel mult 12 luni, filtrul compartimentului pasagerilor trebuie inlocuit.
Uscatorul se substituie la fiecare patru ani, sau dupa 70.000 de km parcursi. La capatul a 100.000 de km contorizati, specialistii recomanda ajustarea nivelului uleiului din compresor.
O alta verificare esentiala vizeaza habitaclul. Acesta trebuie sa fie supus periodic unui tratament de igienizare.
Cum scapam de mirosuri
Uneori, instalatia de climatizare emana in interior un iz neplacut. Solutia optima o reprezinta curatarea sistemului prin tehnologia ultrasonica. Tratamentul trebuie efectuat o data la fiecare 12 luni. Operatiunea dureaza maximum 30 de minute, iar costul aproximativ este de 150 de lei la un service de specialitate.