Autentificare

Sfaturi pentru ca aerul conditionat sa nu dauneze sanatatii

Aparatul sa fie pozitionat astfel incat curentii de aer sa nu bata direct spre corpul uman, acesta poate provoaca racirea locala a unor portiuni ale corpului, senzatiile de disconfort aparand atunci cand in incaperi aerul inconjurator are viteze mai mari de 0,25 m/s. Daca stiti ca va deranjeaza curentul, cumparati aparate mai mari, care va vor asigura necesarul maxim al incaperii la turatie medie sau chiar mica a aparatului.


nevralgie

Paralizia faciala, dureri la nivelul coloanei, nevralgii, contracturi musculare, lacrimarea si inrosirea ochilor, problemele dentare – oricare din acestea poate sa apara datorita unui aer montat necorespunzator si a unei diferente prea mari de temperatura fata de cea de afara.
Aerisiti incaperea zilnic! Split-urile clasice nu introduc aer proaspat in incaperi, acestea doar recircula aerul din incapere, racindu-l si dezumidificandu-l.
Filtrele, cu care sunt dotate split-urile, sunt realizate pentru incaperi relativ curate, cu praf putin, fara alte noxe, acestea trebuie curatate cat mai des posibil deoarece in cateva saptamani de utilizare devin sediu de alergeni si posibil de bacterii, ciuperci sau virusi.
Se evita montarea in camera copiilor, deoarece acestia sunt mult mai sensibili si nu se pot adapta la fel de repede la schimbarile de temperatura.

Pentru a ne bucura de beneficiile climatizarii incaperii si a nu suferi efecte secundare, se respecta urmatorul principiu: corpul uman se intalneste cu aerul insuflat de aparate numai dupa ce acesta a parcurs un drum cat mai lung, rasucindu-se practic pe 2-3 laturi ale incaperii. In acest fel, jetul de aer, insuflat de aparat isi micsoreaza energia cinetica prin frecarea de pereti, tavan, mobilier etc.

Studii facute in Statele Unite ale Americii au comparat din punct de vedere medical calitatea si durata de viata a doua comunitati: una in care localnicii au avut in case instalatii de aer conditionat si alta unde oamenii au trait in mod natural. Rezultatul a fost semnificativ, dar nu neasteptat: prima comunitate a avut in mod substantial mai multi oameni longevivi si mai sanatosi.

<< INAPOI