Tot ce trebuie sa stii despre aerul conditionat
Cat costa un aparat de aer conditionat? Si, poate mai important, ce fel de aparat este necesar pentru locuinta ta? Este bine de stiut ca o camera de 20 mp situata la parter, cu ferestre spre nord, nu are acelasi necesar de racire ca o camera de 20 mp situata la ultimul etaj si cu ferestrele spre vest. Cea din urma are un necesar de racire mai mare decat prima.
Diferenţa de preţ la aparatele de aer condiţionat ţine de eficienţa consumului de energie, de calitatea compresorului, dar şi de design şi de funcţiile suplimentare oferite.
Specialiştii spun că diferenţele mari de preţ se datorează tipului de compresor. Majoritatea aparatelor din gama de produse high sunt prevăzute cu tehnologie inverter, care oferă o viaţă îndelungată compresorului şi un consum mic de energie pe timpul funcţionării acestuia.
O alta diferenta este sistemul de filtrare. La un aparat mediu intalnim un filtru de praf din plastic, si poate un filtru antibacterian, consumabil, cu catechin. La aparatele mai scumpe sistemul de filtrare este mai complex, realizandu-se in cinci etape. Acesta elimina particulele fine de praf si mucegaiul, mirosurile neplacute si fumul de tigara, in timpul filtrarii aerului .
Diferenţa apare şi la modalităţile de programare, dacă un aparat mai scump programează la pornire şi la oprire după o oră şi un minut, cele mai ieftine programează numai la oprire: din momentul apăsării tastei în 1, 2 până la 7 ore.
FIX SAU MOBIL?
Aparatele de aer condiţionat au fost iniţial de tip monobloc, având compresorul, vaporizatorul şi condensatorul în aceeaşi carcasă. De exemplu aparatele de fereastră, aparatele mobile. Aceste echipamente produceau mult zgomot datorită compresorului, care este cea mai zgomotoasă parte a unui aparat de aer condiţionat.
Aparatele de tip split au apărut ca o necesitate de a îndepărta zgomotul, astfel compresorul a fost mutat la exterior alături de condensator, iar la interior a rămas vaporizatorul care este silenţios. Tubulatura aparatului mobil este mult mai mare decât traseul frigorific al unui aparat de tip split, D150 mm faţă de D55 mm la split .
Poziţionarea adecvată a aparatului de aer într-o încăpere este importantă pentru sănătatea noastră. Dacă aparatul nu este dezinfectat şi corect utilizat poate duce la apariţia unor boli precum: rinite, sinuzite, otite, faringoamigdalite, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Semnele unei probleme cauzate de curenţii de aer rece sau diferenţele mari de temperatură sunt: nas înfundat, rinoree, febră, dureri de gât, dureri de cap .
Diferenţa de temperatură acceptată de organismul copiilor pentru a nu se îmbolnăvi este de 5-10 grade celsius faţă de temperatura de afară. Este indicat să fim atenţi ca aerul condiţionat să nu fie orientat direct spre noi.
NOTĂ
Termenul de Btu înseamnă British thermal unit, iar folosit ca unitate de putere este Btu/h şi reprezintă puterea de răcire. La noi în ţară se foloseşte unitatea de măsură W (Watt), însă pentru aer condiţionat s-a perpetuat folosirea unităţii de măsură britanice. 1 W = 3,412 Btu/h.
INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA click → AICI